Saturday, 26 October 2013

Resepi Kuih Lapis

Assalamualikum

Mula buat kuih lapis masa di UK, teringin sangat nak makan walhal sebelum ke UK tak heran pun nak jamah kuih ni. Bila dah boleh buat sendiri jadi kuih kegemaran pula, seronok tengok baris jalur tu dan 'the satisfaction making it by yourself' hanya dirasai oleh sipembuat.

Tak susah mana pun mari la cuba, saya ambik resepi dari internet juga kawan dan ubah suai sedikit.



Bahan2

-3 cawan tepung beras 

-6 cawan santan sederhana pekat (saya guna yang 1/2 kilo santan dan dicampur air)

-6 sudu besar tepung gandum

-6 sudu besar tepung jagung

-1 cawan gula pasir

- 1/4 sudu garam

-sedikit pewarna merah & perisa rose


Cara2

-lenserkan lyang dgn minyak

-panaskan pengukus dan sediakan loyang

-masukkan  semua jenis tepung dan gula dlm santan dan gaul hgga  sebati ( gunakan whisk lagi mudah)

-bahagikan kepada dua bahagian- bgn putih letak garam ( 3 cawan)

-satu bhgn letak pewarna merah dan perisa rose (4 cawan)

-tuang 1 cwn adunan  warna merah dlm loyang dan kukus selama 5 minit (ia akan mengeras dan boleh disentuh tanpa melekat dijari)

-selangi dgn warna putih , ulang proses hingga habis (awal merah  berakhir dgn merah juga - susunan warna adalah mengikut citarasa masing-masing)

-bolehlah dipotong setelah kuih sejuk dan dihidangkan


**warna kuih boleh diubah jika guna warna hijau letak la sedikit perisa pandan

**jangan lupa gunakan tepung yang bebas dari bahan pemutih


Selamat mencuba


Wasalam



No comments:

Post a Comment