Wednesday, 22 February 2017

Resepi Bubur Nasi Noxxa Mudah


Assalamualaikum

Lama sungguh tak 'update' resepi dan coretan disebabkan kesibukkan melanda melayan anak-anak.

Saya sudah membeli periuk Noxxa ini sejak bulan October yang lepas namun ini merupakan resepi pertama menggunakan Noxxa yang saya kongsikan disini.
Sangat mudah dan cepat memasak bubur nasi menggunakan periuk Noxxa, sebelum ini agak lama juga periuk tertenggek di atas tungku dapur untuk mendapatkan tekstur bubur nasi yang memenuhi citarasa kami sekeluarga. Pengawasan perlu kerana buak kan buih bubur nasi sering melimpah dan kerap perlu menambah air didalam periuk.

Alhamdulillah mujur ada Noxxa memudahkan kerja- kerja memasak didapur.
Jom lihat resepi bubur nasi versi saya....

Resepi:-
- Saya gunakan 'mug' dibawah untuk sukatan beras. 1 'mug' beras bersamaan dengan 6 'mug' air
(Saya guna beras basmathi faiza kashmir- kalau beras yang tak perlu air banyak boleh kurangkan sedikit kuantiti air). Kali ini saya masak 1 'mug' setengah beras bersamaan dengan 9 'mug' air



-saya hiris layang sedikit bawang masukkan kedalam periuk ditambah dengan 1 kiub ayam knor dan sedikit garam.
-saya guna kan fungsi 'HP' (high pressure) pastikan dot tombol di atas juga selari dengan dot pressure
-tekan sebanyak 15 kali di punat high pressure untuk 15 minit ( namun jangka masa masak lebih dari itu kerana periuk mengambil masa lebih kurang 8-10 minit untuk panas baru angka 15 itu akan menurun sehingga 0 )
- setelah bunyi 'beep' tekan punat 'off' lalu matikan dan cabut suis 'plug'.. Keluarkan wap dengan memusingkan tombol atas ke arah steam...( saya letak tuala kecil yang basah di sekeliling tombol sebab tidak mahu air wap terperecik banyak )
- bila bunyi 'hissing' hilang buka penutup
- saya sagat karot dan tambah sedikit air suam (sebab suka bubur berair sedikit) dan tutup semula
- karot akan masak sebab periuk masih panas ( jika masukkan awal karot akan hancur)
-BUBUR NASI SIAP๐Ÿ˜Š


Untuk lauk nya-
- mudah sahaja:- lobak asin, bawang , cili padi dan ikan bilis goreng
- ikan bilis di goreng garing dan diasingkan ( sebab nak ianya sentiasa rangup kalau tak habis boleh buat lauk lain - asingkan masuk dalam bekas kedap udara)
-guna minyak goreng ikan bilis tadi untuk menggoreng lobak asin  sehingga separuh masak
-masukkan cili padi ( banyak saya letak sebab suka pedas)
-kemudian hirisan bawang
- goreng semua hingga bawang masak dan toskan minyak


- setelah siap kedua-duanya boleh lah di makan dengan bubur nasi tadi


Tabur sedikit daun sup atau ketumbar





Untuk bubur nasi boleh sahaja ditambah bahan lain seperti kentang, sayur, daging atau ayam mengikut selera masing-masing, manakala lauknya juga boleh saja dimakan dengan pelbagai jenis lauk pauk.. sambal goreng pun sedap๐Ÿ˜Š

Jika ada yang ingin mencuba resepi versi saya adalah amat di alu- alukan. Selamat mencuba.

Wassalam.




Monday, 13 February 2017

Manisah -2 'The Floral Kebaya'

Assalamualaikum

'FLORAL KEBAYA IN TOWN!!!.'

MANISAH 2.0 The Floral Kebaya yang berkonsepkan Modenisasi Tradisi yang boleh digayakan untuk ke pejabat, kenduri kendara, pergi kuliah atau pun pakai raya.

Ternyata serlah ayunya dengan warna-warna exclusive dipadankan dengan kain bunga manis. Fabrik cotton untuk baju dan kain bertema floral Design sedia dengan saiz XS - 2XL.

๐Ÿ‘—Material: Cotton
๐Ÿ‘‰๐ŸปBerzip di dada (senang dan selamat)
๐Ÿ‘‰๐ŸปKain selisih batik tanpa belah


Harga Biasa : RM169.00 
Harga Promo : RM139 termasuk harga pos sehingga 28/2/17
(Jimat RM30.00)
Belian Combo 2 Pcs : #FREE_SHAWL

Berminat? pm di FB @ wa 0182184821










    #lprafeah
#seluarbatiksarungmurah
#tudungcantikmurah
#bajukurungtenun






Thursday, 22 December 2016

Blouse dan Seluar 'Vivi set'


Assalamualaikum

VIVI SET direka khas untuk semua peringkat umur, dari adik adik hingga ke makcik makcik pun boleh pakai. Material yang digunakan sangat selesa dan tak mudah kedut.. 

--------------------------------------------------------------------------
NAK TAHU APE YANG MENARIK VIVI SET KALI NI??
----------------------------------------------------------------------------
❤ Potongan baju : Straight cut, labuh sehingga bawah lutut
❤ Potongan seluar :Palazo(Fully getah dipinggang)
❤ Material: Moss crepe yang tak panas di jamin sejuk dan tak mudah kedut
❤ Aksesori : Zip nursing 
❤ Size bermula dr xs hingga xxxl 
❤ 6 warna yang super cantik
❤ Blouse dan Pants boleh di mix and matchkan ikut kreativiti berfesyen. Menarik kan!

Harga RM139.90 tidak termasuk kos pos
(Kos pos : SM RM8/ SS RM10)

HARGA ISTIMEWA UNTUK 100 ORANG YANG PERTAMA  dan harga pengenalan hanya RM99 sah hingga 30hb Dec 2016 sahaja

Jika berminat sila pm di FB atau WA 0182184821










    #lprafeah
#seluarbatiksarungmurah
#tudungcantikmurah
#bajukurungtenun







Thursday, 3 November 2016

Baju dan Seluar Lofaa Set



Assalamualaikum

Baju 'Lofaa Set' sepasang yang selesa dipakai dan selesa digayakan untuk tujuan rasmi atau santai.

-Diperbuat dari jenis kain jenis Cottonlinen 
-Size : S hingga XL
-'Nursing Friendly'
-Warna : Black,Blueblack,Cornflowerblue,Grey & Magenta

Harga RM149.90 termasuk kos pos

Harga pengenalan hanya RM129 termasuk pos sehingga 7hb November 2016 !!!!

Berminat untuk order? Pm di FB atau WA 0182184821
















    #lprafeah
#seluarbatiksarungmurah
#tudungcantikmurah
#bajukurungtenun












Tuesday, 25 October 2016

Medyna Peplum

Assalamualaikum

SEKALI PANDANG JATUH HATI,DUA KALI PANDANG TERUS JATUH CINTA!
Itu la baju Medyna Peplum...didatangkan dengan warna warna 'gojes' yang  manis dan akan membuatkan sipemakai merasa dihargai dan menarik.

Keistimewaan Medyna Peplum

๐Ÿ‘‘ Material : Japanese cotton yang superb quality! 
Kain cotton ni sangat menarik, serap peluh dan tidak panas pulak tu
๐Ÿ‘‘6 pilihan warna yang manis manis
๐Ÿ‘‘ Available in various sizes : XS,S, M, L, XL

Harga RM159.90 termasuk kos pos
TAPI!!!! harga menarik Pengenalan sehingga 31/10/16 -RM127 termasuk kos pos untuk Semenanjung Malaysia dan RM129 untuk Sabah dan Sarawak

Wahhhh! Jimat banyak tu!!!! 
.
Berminat? 
Whatapps 0182184821 atau pm di FB











    #lprafeah
#seluarbatiksarungmurah
#tudungcantikmurah
#bajukurungtenun









Tuesday, 18 October 2016

Baju Kurung Moden Bella



Assalamualaikum

Baju Kurung Moden Bella sangat cantik dan selesa apabila dipakai


Kain mosscrepe yang digunakan sangat senang untuk dijaga, senang digosok, senang pula nak dipadankan dengan apa-apa jenis material tudung.
Didatangkan dalam 11 warna yang menarik dengan saiz S, M, L, XL dan XXL

Harga pembukaan!!!!  RM99 ( kos pos Semenanjung Malaysia RM8 /Sabah& Sarawak RM10)
Hanya untuk pembelian sehingga 25/10/16

Harga selepas 25hb RM159 (kos pos Semenanjung Malaysia RM8 /Sabah& Sarawak RM10)


๐Ÿ‘˜๐Ÿ‘—Set combo dengan  shawl

Harga sebelum 25/10/16  RM139.90 kos pos Semenanjung Malaysia RM8 /Sabah& Sarawak RM10)

HARGA SELEPAS 25HB‼ RM179.90

Berminat? 
Wa 0182184821 @ pm diFB



















    #lprafeah
#seluarbatiksarungmurah
#tudungcantikmurah
#bajukurungtenun






Monday, 8 August 2016

Kebaya Melissa


Assalamualaikum

Kembali lagi (restock)  Kebaya Melissa sungguh cantik apabila di pakai. Kini di buka untuk 'pre order'  

Kain dari jenis cottonlinen. Tempahan ini hanya dibuka sehingga 31/8/16. Jangan ketinggalan sebelum kehabisan stok.  Kini dengan 9 warna yang menarik  dengan 4 warna terbaharu dari saiz S ke 3XL

Harga RM139 termasuk kos pos di Semenanjung Malaysia

Pm di FB atau WA 0182184821












    #lprafeah
#seluarbatiksarungmurah
#tudungcantikmurah
#bajukurungtenun