Semasa diperantauan, boleh dikatakan ramai yang buat nasi impit sendiri. Pertama kali saya makan 'homemade' nasi impit terus rasa teruja dan timbul perasaan nak buat sendiri , rasanya juga hebat sepertimana nasi impit segera yang berada di pasaran. Semua jenis beras boleh digunakan termasuk basmathi.
Kalau dulu kena rebus 2-3 jam, dalam plastik pula, (rasanya semua tahu tindakbalas plastik bila kena bahang panas) kini ada cara mudah dan sihat..
Ada banyak versi untuk nasi impit , ini cara saya ..
Bahan2
-3 cawan@ gelas beras ( kalau nak byk guna yg besar ikut kapisiti periuk nasi)
-1 sudu minyak masak utk memampatkan nasi impit dan cantik
-daun pandan untuk jadikan ia berbau harum
-sedikit garam untuk ada rasa lemak2 jgn letak banyak
-periuk nasi
-'masher'- untuk memudahkan nasi hancur
Cara2
-setelah disukat , basuh beras sekurang-kurangnya 3 kali
-masukkan 8 cwn @ gelas air , gunakan yg sama untuk menyukat beras tadi
-masukkan sedikit garam, minyak masak dan daun pandan
-masak seperti masak nasi biasa dalam periuk nasi
-apabila nasi dah masak segera padamkan suis periuk nasi
-gunakan 'masher' untuk lenyek nasi yg masih dlm periuk nasi, keluarkan daun pandan
-letak dalam bekas dan impit padat kemudian tutupkan... Kalau nak cepat sejuk letak dalam peti ais
-kemudian bolehlah dipotong dan dimakan dengan rendang, kuah lodeh, sambal kacang, sup- soto dll
** bila dibuka penutupnya kelak akan ada air peluawapan, ambik tisu dapur tekap kan di permukaan nasi impit.
Tips :jgn ada ruang dalam bekas itu, pastikan betul2 padat dan ditutup rapat utk mengelakkan ia nya keras di permukaan.
Selamat mencuba. :)
kak..supposedly promote sekali pyrex nye bekas tu..
ReplyDelete2 in 1..hehe
Hahaha... Stok dah habis mcm mana nak promote...
DeleteWah senang guna ricecooker ye? Nak try nanti.
ReplyDeleteBoleh je... Cuba lah..😊
Delete