Saturday, 9 November 2013

Resepi Ayam Panggang atau 'Roasted Chicken'

Assalamualaikum

Ayam panggang atau 'roasted chicken' memang sedap dimakan. Kebiasaannya kalau dibeli ada sedikit rasa masin  untuk tekak saya, tak tau la orang lain rasa macam mana, itu yang seronok buat sendiri boleh kawal rasa seperti yang kita kehendaki.

Saya dapat resepi ni dari seorang kawan semasa di UK, anak-anak suka sangat kadang-kadang saya buat guna seekor ayam tapi rasa lebih mudah anak-anak nak makan bila dah dipotong kecil lagipun ia cepat masak. Seeloknya ayam berkulit tapi boleh  juga  ayam tanpa kulit.. :)

Mari lihat resepi yang mudah ini.

Bahan2 untuk Seekor Ayam samaada seekor atau dipotong kecil ( bersaiz sederhana besar)

-ayam dipotong kecil berkulit atau tanpa kulit ( kalau seekor eloklah yang berkulit)
-kicap manis 3 sudu besar
-madu 3 sudu besar
-serbuk cili 1 sudu besar ( boleh diganti dengan serbuk paprika kalau tak nak pedas)
-paste asam jawa 1 sudu besar
-sedikit garam
-sos tiram 2 sudu besar
-serbuk lada hitam 2 sudu besar


Kesemua sukatan ini boleh dikurang dan ditambah ikut selera masing-masing



Cara2
-gaul sebati ayam dengan semua bahan-bahan diatas 
-perapkan sekurang-kurangnya 1 jam, lebih lama lagi sedap ( saya biasanya perapkan semalaman  dan bakar keesokkan harinya)
-alas dulang pembakar dengan aluminium foil atau 'baking paper' 
-bakar ayam pada dalam oven pada suhu 180C selama 30-35 minit  atau sehingga ayam masak bergantung pada saiz potongan ayam juga jenis oven Kalau seekor ayam ambil masa lebih sedikit. 


Ayam ini  sesuai dimakan dengan semua jenis nasi juga sedap jika dimakan begitu sahaja.

Selamat mencuba

Wasallam.





4 comments:

  1. kami pun suka roasted chicken, kadang2 saya buat mashed potatoes & mixed vege makan bersama dengan ayam tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nyum2 memang sedap kombinasi tu... :)

      Delete
  2. As salam. Mohon copy resepi ni, ye. Bila free nak try lah.

    ReplyDelete