Saturday 24 August 2013

Japanese Cotton Cake


Hari ni jamu mata...juga memenuhi permintaan ada yang nak resepi ... yg lain-lain  insyaAllah akan menyusul
Resepi ni tak ingat ambil  kat mana... ada penolahan sedikit  dengan  resepi yang diberi oleh  kawan.

The only cheese cake that i can eat more than 1 slice :)

Sekali imbas tgk resepi ... adoiiii payah nya... trust me its not difficult... kalau berjaya buat rasa bangga sekejap utk orang seperti  saya yang tak pandai membaking... :)


JAPANESE COTTON CHEESE CAKE



Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
Cara2
A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td

6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon @ secubit cream of tartar
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch)

Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu saja, rasa lagi senang guna whisk)


Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon @ secubit cream of tartar

Cara2
Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon @ secubit cream of tartar, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn aluminium. Tuang adunan kek dlm tin kek. Kalau guna acuan kek silikon tak perlu balut




Bakar kek dlm 30-40minit bergantung pada oven @ hingga kek masak dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga sparuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air xmasuk esp springfoam pan). 
Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak  dlm oven & bakar

Selamat mencuba.

Wasallam.






No comments:

Post a Comment