Kuih seri muka ni memang 'everlasting' kalau ada kenduri kendara kebiasaanya pasti menjadi hidangan untuk tetamu. Saya minta resepi ini dari kawan selepas makan kuih ini dirumahnya, rasa sedap dan cara membuatnya juga mudah. Mari lihat resepinya.
Bahan-bahan Lapisan Bawah
-500gm beras pulut
-400ml santan sederhana pekat ( jika guna santan dalam tin guna 300gm dan tambah air lagi 100gm)
-sedikit garam
Masak pulut hingga masak ( samada melalui cara kukus atau lebih mudah masuk dalam microwave)
Bahan-bahan Lapisan Atas
-3 biji telur
-140gm gula
-450ml santan pekat (guna santan tin 400ml dan tambah kan 50ml dari lebihan santan untuk lapisan bawah tadi)
-setengah sudu kecil garam
-1 sudu kecil pandan paste
-sedikit pewarna hijau
-120gm tepung gandum
-3 sudu besar tepung jagung
Cara-cara Membuat Lapisan Atas
-pukul telur dan gula hingga kembang
-masukkan santan, garam & pandan paste juga pewarna hijau lalu dipukul rata
-masukkan tepung gandum dan tepung jagung dalam adunan tadi dan kacau sebati
-masak sekejap atas dapur dengan api perlahan dalam 1-2 minit sehingga adunan agak pekat
-tekan atau ratakan pulut yang telah dimasak tadi kedalam loyang atau tin cake 11' (tekan padat agar lapisan atas tidak mengalir kedalam pulut)
-tapiskan adunan lapisan atas yang telah dipanaskan dan tuang diatas pulut
-kukus dalam 40-45 minit atau hingga lapisan atas mengeras
-sejukkan kuih ini baru lah boleh dipotong
Selamat mencuba
Wasallam
No comments:
Post a Comment