Sesekali buat kuih ini untuk minum petang terasa nikmatnya, dimeriahkan lagi dengan bantuan anak-anak. Resepi untuk kuih ini banyak versi, saya gunakan pewarna dan perisa pandan tanpa daun pandan. Jom lihat bahan dan cara membuatnya.
Bahan-bahan
-500 gm tepung pulut
-4 sudu besar tepung gandum
-air secukupnya
-1/2 sudu teh pewarna hijau
-1 sudu teh perisa pandan
-1 keping gula melaka dipotong kecil (lebih mudah gunakan serbuk gula merah)
-kelapa parut secukupnya dan dicampurkan dengan sedikit garam
Cara-cara Membuat
- Gaul tepung pulut dan tepung gandum lalu masukkan pewarna hijau dan perisa pandan juga air yang dituang sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi doh.
-Ambil doh sebesar ibu jari dan gentel menjadi bulat dan tekan menjadi leper
-Letakkan gula melaka yang dipotong kecil atau sedikit serbuk gula merah dan tutup doh lalu bulatkan semula
-Didihkan air secukupnya didalam periuk dan masukkan doh yang telah diisi gula merah
-Angkat kuih apabila ia timbul dipermukaan dan toskan airnya
-Kemudian gaulkan dengan kelapa parut bergaram dan boleh la dihidangkan
Jika tiada daun pandan didapur kuih ini masih boleh direalisasikan tetapi harus ada perisa pandan dan pewarna ( boleh juga gunakan pewarna lain seperti merah, kuning dan lain-lain)
Selamat mencuba.
Wassallam
No comments:
Post a Comment