Saturday, 21 December 2013

Resepi Acar Timun Berempah

Assalamualaikum

Bila makan nasi minyak atau nasi planta rasa macam tak lengkap kalau tidak ada acar. Suami saya yang bagi resepi ini, rasanya dia gunakan khidmat 'cik google'. Saya ubah sedikit dari resepi asal yang diberi. Rasa macam makan lauk kenduri kahwin dan tak payah manapun nak membuatnya. 

Jika ada rancangan untuk memasak  nasi minyak atau nasi planta bolehlah jadikan resepi ini sebagai salah satu menu untuk lengkapkan hidangan. Mari lihat bahan dan cara membuatnya.



Bahan-bahan
-Sebatang Timun ( potong memanjang dan buang isi putih dan hiris halus)
-Sebatang karot ( hiris halus)
-1 sudu rempah kari
-1 sudu cili kisar
-1 sudu biji sawi
-1 batang kulit kayu manis
-2 kuntum bunga lawang
-2 sudu gula
-2 sudu jus limau ( saya guna yang dalam botol)
-sedikit garam
-sedikit bawang besar dipotong memanjang
-sebatang cili merah atau 3 biji cili padi- dihiris ( kalau tak nak letak pun tak apa)
-air secukupnya

Bahan-bahan tumbuk
-separuh dari bawang besar
-3 biji bawang putih
- 3cm halia
-segengam kacang tanah ( sangai atau goreng) - ditabur pada acar yang telah dimasak

Cara-cara
-tumiskan bahan-bahan tumbuk  dengan sedikit minyak masak sehingga keperangan kecuali kacang tanah
-masukkan kulit kayu manis, bunga lawang dan biji sawi kacau sebati
-masukkan cili kisar dan masak sehingga cili garing
-masukkan serbuk kari dan sedikit air (jangan terlalu banyak jika agak pekat tambah lagi air)
-masukkan jus limau, gula dan garam ( rasa ikut selera masing-masing)
-masukkan bawang potong dan cili hiris 
-masukkan timun dan karot hiris kacau selama 2 minit dan tutup api masak ( untuk mengelakkan timun dan karot menjadi lembut)
-taburkan kacang tumbuk dan gaul sebati


Selamat mencuba.

Wasallam

No comments:

Post a Comment