Sunday, 1 December 2013

Resepi Agar Santan Gula Merah

Assalamualaikum

Bila buat agar-agar ini dan disimpan dalam peti sejuk lalu dimakan pada waktu tengahari terasa akan nikmatnya dan lemak santannya juga terserlah. Cara penyediaan juga mudah, ia boleh diubah ke perisa pandan dengan menggantikan gula merah dengan kisaran air pandan atau perisa pandan.


Mari lihat bahan yang diperlukan juga cara-cara membuatnya.

Bahan-bahan
-25gm agar-agar
-1200ml air
-1 cawan gula merah/gula melaka ( boleh ditambah jika mahu)
-1 setengah cawan gula ( boleh dikurangkan juga ditambah ikut selera masing-masing)
-400ml santan 
-1 biji telur 
- suku sudu kecil garam
-5 ketul gula baru bersaiz sederhana (supaya agar-agar tidak mudah berair)

Cara-cara
-pukul telur dan masukkan santan juga garam lalu dikacau sebati (ketepikan)
-gunting kecil agar-agar dibasuh dan direndam selama  10 minit supaya ia cepat cair ketika dimasak
-masak air hingga mendidih dan masukkan semua jenis gula dan agar-agar, masak hingga gula larut dan sebati
-masukkan campuran telur, santan dan garam tadi
-kacau hingga mendidih dan matikan api memasak
-tapiskan ketika tuang kedalam bekas 
-kemudian sejukkan didalam peti ais

Agar-agar ini amat sesuai dijadikan pencuci mulut untuk keluarga juga hidangan untuk semua majlis.

Selamat mencuba.

Wasallam


No comments:

Post a Comment