Monday, 2 February 2015

Kelebihan Masak Makanan Awal

Assalammualaikum

Sudah menjadi rutin harian saya masak makanan tengah hari awal pagi selepas menyediakan sarapan pagi.  Semasa melayan  karenah anak-anak bersarapan pagi sebelum ke sekolah dalam kepala sudah mula ligat berfikir hendak  masak menu apa untuk makanan tengah hari juga merangkap makan malam nanti. ( kecuali bulan Ramadhan)

Bagi saya lebih mudah masak awal kerana selepas itu banyak perkara yang boleh dilakukan. Kebiasaanya dalam pukul 10 lebih semua kerja memasak dan mengemas telah siap. Sebelum waktu anak-anak balik sekolah, masa itu lah saya habiskan masa dengan 'blog walking' , mencari maklumat dan  sedikit pembacaan melalui atas talian.Di Cameron Highland ini, walaupun cuaca cantik di luar dan agak panas tetapi di dalam rumah masih berasa  sejuk.  Makanan juga cepat sejuk dan kurang risiko menjadi basi,  saya akan memanaskan  makanan terlebih dahulu  sebelum  ianya dijamah.  Ini lah salah satu kelebihan suri rumah dapat  memastikan anak-anak dan suami makan makanan yang dimasak sendiri di rumah.(kadand-kadang makan juga direstoran terutama hujung minggu)

Kelebihan lain apabila kerja rumah dan memasak dilakukan awal,  apabila tiba waktu anak-anak pulang dari sekolah masa akan lebih tertumpu kepada mereka.  Ramai juga yang bertanya kenapa masak awal setiap hari jadi inilah jawapannya. Setiap orang mempunyai perancangan harian yang berbeza namun bagi saya tiada salah dan ruginya jika kita lakukan sesuatu lebih awal dan saya selesa dengan rutin sebegini.

Wasalam


No comments:

Post a Comment