Asam Pedas merupakan lauk kegemaran kami anak beranak, kalau makan asam pedas sebagai lauk harian pun boleh. Telur dadar atau mata kerbau ditambah dengan sayur goreng juga Ikan masin menjadi pelengkap untuk alasan makan bertambah nasi. Saya juga suka makan dengan sambal belacan memang 'power ranger' rasanya.
Siapa penggemar asam pedas boleh lah mencuba resepi asam pedas versi saya ini. Jom lihat resepinya
Bahan-Bahan
-Ikan ( jenis apa pun boleh)
-2 labu bawang sederhana besar ( saya guna bawang Holland)- di kisar
-7 ulas bawang putih- dikisar
-sebatang serai diketuk
-3 helai daun limau purut
-7 sudu besar cili kisar (cili boh)
-1 sudu kecil serbuk kunyit
-1 sudu kecil serbuk Kari
-1/2 sudu besar pes asam jaws
-garam
Cara-cara Memasak
-Tumis bawang besar dan bawang putih dengan minyak masak hingga keperangan
-masukkan cili boh dan masak hingga cili garing
-masukkan serai, daun limau purut, serbuk kunyit dan serbuk kari
-kacau bahan tadi hingga sebati sehingga terbit minyak
-masukkan 7 cawan air dan pes asam jawa lalu dikacau sebati (masukkan air dahulu kemudian masukkan pes asam jawa)
-setelah mendidih masukkan Ikan dan kecil kan api dapur
-masukkan garam secukup rasa
-boleh diangkat selepas Ikan masak.
Asam pedas Ikan Jenahak
No comments:
Post a Comment