Assalamualaikum
Belimbing buluh kalau dimakan begitu sahaja dan dicicah dengan garam memang sedap bagi penggemar buah masam tetapi jika dijadikan sambal berganda-ganda lagi lagi kesedapannya.
Gambar dari google
Selain dijadikan halwa juga jeruk memang ternyata sedap dijadikan lauk, kalau biasa dengan masakan masak lemak, masak asam dan sambal belacan apa kata untuk mencuba resepi sambal ini pula. Resepi asal diberi oleh seorang rakan (Mazni) tetapi saya olah sedikit seperti berikut :-
-belimbing buluh 20 biji dibelah tengah dan belah lagi jadikan 4 lalu dibuang bijinya (separuh dijadikan bahan tumbuk)
-2 biji cili merah dibuang biji
--20 biji cili padi
- bawang besar ( kerat dua, separuh dijadikan bahan tumbuh dan lagi separuh di hiris)
-2 ulas bawang putih
-sedikit belacan
-segenggam ikan bilis ( suku dijadikan bahan tumbuk dan selebihnya digoreng)
-garam dan gula
Cara-cara membuatnya
-campurkan belimbing buluh, cili merah, cili padi, belacan, bawang putih, bawang merah dan sedikit ikan bilis
-tumbuk kesemua bahan-bahan yang dicampurkan tadi
-tumiskan bahan yang telah ditumbuk dengan sedikit minyak didalam kuali
-gorengkan hingga naik bau
-masukkan bawang hiris dan kacau hingga bawang masak
-masukkan sedikit garam dan gula mengikut cita rasa masing-masing
-masukkan belimbing yang telah dipotong kacau sekejap ( jgn masak terlalu lama untuk memastikan kerangupan belimbing tidak hilang)
-tutup api memasak dan masukkan ikan bilis goreng lalu dikacau sebati
Sangat sedap dimakan dengan nasi putih yang masih lagi panas, (makan dengan nasi planta pun sedap juga) buah belimbing rangup dan tidak masam setelah dimasak.
Selamat mencuba.
Wassallam.
No comments:
Post a Comment