Tuesday 30 September 2014

Himpunan resepi Sambal Belacan

Assalamualaikum

Bila sebut saja sambal belacan dah rasa terliur mulut ini dan terbayangkan nasi panas, ulam-ulaman dan ikan kering sepat.



Kadang-kadang memang payah nak dapatkan rasa sambal belacan yang sesuai dengan tekak seseorang,  ini lah yang selalu membuatkan saya dalam dilema setiap kali bila hendak membuat sambal belacan. Oleh itu, dengan bantuan rakan-rakan saya kumpulkan beberapa resepi dan diolah sedikit,  ia boleh dicuba mengikut kesesuaian tekak masing-masing. Saya gunakan pelbagai jenis belacan dalam mencuba resepi-resepi dibawah dan Alhamdulillah semuanya sedap.


Resepi 1 ( resepi asal dari Mak Mertua -Pn Sakura)

Bahan-bahan
-6 biji cili merah dibuang bijinya
-15 biji cili padi
-belacan sebesar ibu jari
-2 biji bawang putih
-1 sudu kecil gula dan secubit garam
-jus limau kasturi secukupnya

Cara Membuatnya
- masukkan kesemua bahan kecuali jus limau didalam kuali dengan 1sudu minyak masak
(Hati-hati dengan letupan kecil)
-gorengkan sehingga bawang putih keperangan
- keluarkan dan masukkan ke dalam lesung tumbuk dan masukkan gula dan garam
-tumbuk  hingga lumat dan perahkan jus limau kasturi 


Bila buat banyak bolehlah simpan didalam peti ais ianya tahan lama ( yang ini saya goreng bahan-bahannya menggunakan minyak ikan goreng sebab tu berwarna kekuningan sedikit)





Resepi 2 (resepi asal dari Anis)
Bahan-bahan
-belacan sebesar ibu jari dibakar terlebih dahulu
-cili merah 3 biji dibuang biji
-cili padi 10 biji
-2 sudu kecil gula
-secubit garam
-air asam jawa pekat atau jus limau kasturi


Cara Membuatnya
Tumbuk semua bahan dan masukkan perahan air asam jawa atau jus limau kasturi secukup rasa





Resepi 3 (resepi asal dan gambar dari Mazni)

Bahan-Bahan
-Cili padi 10 biji
-Cili merah 5 biji
-belacan 3cm
-2 biji limau kasturi

Cara Membuatnya
-cili padi dan belacan distimkan
-satukan kesemua bahan-bahan tadi dan ditumbuk 
-dah agak lumat perah kan limau kasturi yang telah dibuang biji 
-masukkan sekali limau kasturi tersebut (tenyeh2 disambal) dan gaul sebati 



Resepi 4 ( resepi asal dari Suzana)

Bahan-Bahan
-Cili merah 8 biji
-Cili padi 10 biji
-Garam kasar secukup rasa
-Belacan bakar 2 inci
-Perahan sebiji limau nipis atau air asam jawa
-Sedikit sebuk perasa

Cara membuatnya
-satukan kesemua bahan kecuali perahan limau nipis dan ditumbuk hingga lumat
-kemudian masukkan perahan limau nipis atau air asam jawa

Resepi 5 (resepi asal dari Marhanim)

Bahan-bahan
-7 biji cili merah
-7 biji cili padi
-2cm belacan
-separuh dari bawang yang sederhana besar
-jus limau secukup rasa
- sedikit garam dan gula

Cara-cara membuatnya
-satukan kesemua bahan dan kisar gunakan 'blender'
-boleh tambahkan lagi garam, gula dan jus limau mengikut selera masing-masing




Resepi 6 -sambal belacan tok2 versi saya (baru)

Bahan- bahan 
-7 biji cili merah
-segenggam cili padi
-segenggam ikan bilis
-2 sudu teh jus limau
-1 inci belacan
- 3 ulas bawang bawang putih saiz sederhana
-secubit garam
-sedikit gula

                        

Cara-cara
-goreng ikan bilis hingga garing dengan sedikit minyak masak
-goreng cili merah, cili padi, belacan, dan bawang  putih (gunakan minyak goreng ikan bilis tadi)

                       
     

- kemudian tumbuk kesemua bahan yang telah digoreng tadi masukkan gula dan garam
-masukkan 2 sudu teh jus limau dan gaul sebati


                     

Jika ada yang alergik dengan belacan, sambal ini boleh dibuat tanpa belacan
   
********************************************

Diharap dengan beberapa jenis resepi sambal belacan ini dapat memberi kelainan citarasa dan membantu sesiapa yang kurang mahir membuat sambal belacan.

InsyaAllah jika ada resepi sambal belacan baru akan di 'update' dari masa ke semasa.

Selamat mencuba ...   :)

Wassalam

#lprafeah
#seluarbatikmurah
#tudungcantikmurah













No comments:

Post a Comment