Tuesday 17 February 2015

Hotel Natalia di Simpang Empat Perlis

Assalamualaikum

Semasa cuti sekolah hujung tahun lepas, kami sekeluarga berkesempatan berkunjung ke negeri Perlis sebentar ( transit selepas balik dari Pulau Langkawi sebelum pulang ke Cameroon Highland). Lama sungguh  saya tidak ke Perlis, keadaan trafik memang sungguh berbeza dengan Bandar Baru Bangi yang sentiasa sibuk walaupun ketika larut malam. Pada waktu malamnya sungguh dingin dengan angin yang digelar 'winter wind' oleh penduduk tempatan (hanya berlaku pada hujung tahun)

Disini ingin saya menwar-warkan akan tempat penginapan kami di hotel 'budget' Natalia yang terletak di Simpang Empat Perlis.

                                 

Sungguh selesa dan seakan-akan berada di dalam rumah sendiri apabila kasut atau selipar yang dipakai harus dibuka terlebih dahulu sebelum memasuki bangunan ini. Keadaan di dalam hotel sangat bersih dan pekerja yang ramah dan  sedia membantu termasuk memberi  tunjuk arah tempat-tempat menarik disana. Di bawah hotel ini ada sebuah warung makan dan juga kedai runcit.  Memandangkan kami sekeluarga hanya duduk 1 malam sahaja jadi tidak banyak tempat yang kami tuju namun sempat ke Padang Besar, makan laksa Perlis Mak Usu dan  'seafood' di kedai Mona Ikan Bakar berdekatan dengan jeti Kuala Perlis.

Ruang menonton juga disediakan di lobi utama hotel disamping televisyen yang disediakan didalam setiap bilik.

                            


Berikut adalah harga untuk bilik-bilik yang disediakan :-
Bilik standard -RM85.00 semalam 
Bilik deluxe -RM125.00 semalam 
Bilik family -RM155.00 semalam

                               




Berkenalan dengan pemilik Hotel Natalia yang 100% milik bumiputera, masih muda dalam pandangan saya . Puan Che Nolia Mat isa dan En. Abu Bakar Sudin, mereka sangat baik, tidak sombong (down to earth) juga peramah orangnya.

Jika anda berkunjung ke Perlis boleh lah cuba untuk menginap di sini dan tempahan  bilik boleh dibuat melalui nombor ini 012 4219088 . Semoga hotel Natalia semakin maju dan mendapat perhatian umum. InsyaAllah jika kami sekeluarga ke Perlis lagi destinasi 'check in' kami ialah Hotel Natalia.

Wassalam.






Monday 2 February 2015

Kelebihan Masak Makanan Awal

Assalammualaikum

Sudah menjadi rutin harian saya masak makanan tengah hari awal pagi selepas menyediakan sarapan pagi.  Semasa melayan  karenah anak-anak bersarapan pagi sebelum ke sekolah dalam kepala sudah mula ligat berfikir hendak  masak menu apa untuk makanan tengah hari juga merangkap makan malam nanti. ( kecuali bulan Ramadhan)

Bagi saya lebih mudah masak awal kerana selepas itu banyak perkara yang boleh dilakukan. Kebiasaanya dalam pukul 10 lebih semua kerja memasak dan mengemas telah siap. Sebelum waktu anak-anak balik sekolah, masa itu lah saya habiskan masa dengan 'blog walking' , mencari maklumat dan  sedikit pembacaan melalui atas talian.



Di Cameron Highland ini, walaupun cuaca cantik di luar dan agak panas tetapi di dalam rumah masih berasa  sejuk.  Makanan juga cepat sejuk dan kurang risiko menjadi basi,  saya akan memanaskan  makanan terlebih dahulu  sebelum  ianya dijamah.  Ini lah salah satu kelebihan suri rumah dapat  memastikan anak-anak dan suami makan makanan yang dimasak sendiri di rumah.(kadand-kadang makan juga direstoran terutama hujung minggu)

Kelebihan lain apabila kerja rumah dan memasak dilakukan awal,  apabila tiba waktu anak-anak pulang dari sekolah masa akan lebih tertumpu kepada mereka.  Ramai juga yang bertanya kenapa masak awal setiap hari jadi inilah jawapannya. Setiap orang mempunyai perancangan harian yang berbeza namun bagi saya tiada salah dan ruginya jika kita lakukan sesuatu lebih awal dan saya selesa dengan rutin sebegini.

Wasalam